post

Hoeveel fooi geef ik in een restaurant?

Wellicht is het wel een bekende discussie, hoeveel fooi geef je in een restaurant. De hele avond ben je op je wenken bediend en alles was goed, ga je dan een fooi geven of zit het bij de prijs in? Wat gaat er gebeuren met je fooi, gaat alles op de grote hoop, is het mooi voor het bedrijfsresultaat of mag die goede ober of serveerster er ook zelf van mee profiteren?

Waarom zou je wel een fooi geven

In Nederland geef je een fooi als blijk van waardering, omdat je goed verzorgd bent, het personeel vriendelijk is en je tevreden bent. In de Horeca wordt over het algemeen ook wel uitgegaan van een fooi, in andere landen zie je ook een verplichtte fooi op de menukaart staan of die wordt al verrekend in de prijs. In Nederland zijn we dat niet gewoon maar het wel een gebruik om iets extra’s te geven.

fooi geven in restaurant

Hoeveel fooi geef je in een restaurant?

Hoe hoog moet de fooi dan zijn?

De keuze is aan de klant of hij een fooi wil geven en de hoogte van dit bedrag. Vaak wordt een bedrag naar boven afgerond bij het contact betalen of verhoogd bij het pinnen. De hoogte van het bedrag ligt over het algemeen tussen de vijf en tien procent van de rekening.

Wat gebeurt er met mijn fooi?

In de meeste restaurants en eetgelegenheden is een fooienpot. Na een periode wordt dit bedrag dan verdeeld onder het personeel. In de Horeca cao zijn hierover ook afspraken gemaakt. Hoe deze verdeling moet plaatsvinden. Als je met de bankpas of creditcard betaald weet je niet zeker of dit ook terecht komt bij een medewerker, dan zal de ondernemer per betaling het fooiengeld eruit moeten halen en moeten bijhouden. In de praktijk zal dat niet gebeuren.

post

Gezond uit eten

De meeste mensen in Nederland houden er wel van: buiten de deur eten. Voor het diner, lunch en zelfs het ontbijt gaat de gemiddelde Nederlander steeds vaker de deur uit. Reserveren gaat gemakkelijk via een app. Er is keuze genoeg, zeker als je in een wat grotere stad woont. Veel restaurants concentreren zich op de lunch en het diner. Het aanbod voor een ontbijt buiten de deur is nog redelijk beperkt. Je komt voor een ontbijt al snel uit in een hotel of bekende fastfood keten.

Zakelijk uit eten

De zakenlunch en het zakelijke diner zijn al jaren populair. Het geeft je de mogelijkheid om in een minder formele setting met je klant of opdrachtgever zaken te bespreken. Het kan zomaar gebeuren dat je tijdens het diner de laatste puntjes op de i kunt zetten voor de deal van je leven.

Privé uit eten

Als er iets te vieren is, is uit eten gaan een van de gezelligste dingen om te doen. Heb je een jaar verkering of ben je 50 jaar getrouwd, in een restaurant kun je dit vieren zoals je wilt.

gezond eten in restaurant

Hoe ga je op een gezonde manier uit eten?

Hoe houden we het een beetje gezond?

Uit eten gaan wordt vaak gezien als ongezond. Dit is maar net hoe je het uit eten gaan zelf invult. Als je elke keer voor bier, patat, gebakken aardappels en veel vlees kiest en overal mayonaise overheen doet, dan is uit eten gaan inderdaad niet al te gezond. In nagenoeg elk restaurant kun je ook gezonde keuzes maken. In plaats van onbeperkt spare ribs, kun je ook kiezen voor vegetarisch of vis. Een vegetarische schotel bevat veel vitamines en weinig calorieën. Vis is ook een prima en gezond alternatief. Vis bevat veel eiwitten en goede vetten.

Denk ook aan de drankjes

Je hoeft niet meteen een geheelonthouder te worden, maar het kan geen kwaad om een keer zonder alcohol uit eten te gaan. Zonder alcohol proef je alles beter, eet je minder snel te veel en blijf je de hele avond fit.

post

Aardappel recepten

De aardappel heeft in de 16e eeuw vanuit Zuid Amerika zijn intrede gedaan in de rest van de wereld. In Nederland en België is de pieper de drager van een menu, in andere landen wordt de aardappel voornamelijk als een groente gezien. Maar hoe je het ook bekijkt, aardappel gerechten kunnen lekker, verrassend en decoratief zijn. Met feestelijke aardappel recepten wordt iedere maaltijd een belevenis. De aardappel is trouwens ook je redding bij een te zout gerecht.

Lekkere aardappel recepten

Gebakken aardappelen kun je van restjes gekookte piepers maken. Gebakken aardappelen van rauwe partjes aardappel in een pan met boter en olijfolie, is echter nog lekkerder. Bak eerst wat paprikapoeder en gooi daar de aardappelblokjes bij. Een teentje knoflook meebakken, geeft het gerecht nog meer smaak. Ook lekker zijn aardappelen recepten waarbij je geraspte aardappel toevoegt aan eieren, groenteschotels en vleesgerechten.

Verrassende aardappel recepten

Aardappelkoekjes zijn altijd een verrassende toevoeging bij een menu. Ze knabbelen lekker weg en je kunt er heerlijk jus mee soppen. Je kunt van aardappelpuree pannenkoekjes bakken of meng fijn geraspte aardappel met eieren, bieslook, peper en zout. Van dit papje maak je dan balletjes die je om en om in een koekenpan bakt.

aardappel recepten

De lekkerste aardappel recepten

Aardappel recepten ter decoratie

Aardappel toefjes, kerstboompjes en andere vormpjes kun je allemaal maken met aardappelpuree. Aardappelen koken, prakken en mixen met melk, boter en ei. Beetje zout, peper en nootmuskaat en voilá.

De aardappel als redder

Als je een stoofgerecht of soep hebt gemaakt die te zout is naar je smaak, dan is de aardappel je redder in nood. Gooi tijdens de bereiding twee of drie rauwe aardappelen bij het gerecht en laat dit minstens een kwartiertje mee pruttelen. Het teveel aan zout wordt opgenomen door de aardappel en je gerecht is weer op smaak.

post

Babyshower vieren in een restaurant

Een fenomeen overgewaaid uit de Verenigde Staten: de babyshower. Een feest voor een aanstaande mama, waarbij zij nog even goed door familie en/of vrienden in de watten wordt gelegd. Cadeautjes, spelletjes, heel veel eten. Het hoort er allemaal bij.

Thuis of in een restaurant

Deze babyshowers worden vaak bij mensen thuis georganiseerd, maar wist je dat dit ook prima in een restaurant kan? Juist handig! Het scheelt voor de mensen die de babyshower organiseren een heleboel werk wanneer bijvoorbeeld de catering uitbesteed wordt aan een restaurant. Ook kan de bediening ervoor zorgen dat (een deel van) het restaurant leuk versierd wordt. Een grote tafel waarop alle cadeaus uitgestald kunnen worden. Een andere tafel die mooi is gedekt en versierd met roze of blauw. In restaurants is er vaak een heleboel mogelijk wat babyshowers betreft.

babyshower

Babyshower op locatie

Een middagje of avond feest

Restaurants hebben vaak ruime openingstijden. Op die manier kan je zelf bepalen wanneer het feestje plaats moet vinden. Ga je voor een brunch, high tea of juist voor een (uitgebreid) diner?
Een brunch heeft als voordeel dat je de rest van de dag lekker vol zit. Een nadeel is dat dit vaak in het weekend moet plaatsvinden. Niet iedereen heeft doordeweeks tijd om te brunchen. Dit in tegenstelling tot een diner, wat juist erg goed op een doordeweekse avond kan. Ook kan er na een diner nog geborreld worden. Let wel op dat de aanstaande mama, zeker aan het einde van haar zwangerschap, sneller moe is. Maak het dus niet te laat.
De babyshower high tea is ook in opkomst. En zeg nou zelf… Welke mama (of vrouw in het algemeen) houdt er nou niet van al die zoetigheid op tafel met een kopje thee ernaast?

post

Veganistisch uit eten

Dat er geen gebrek is aan veganistische of vegan restaurants is duidelijk. Onze hoofdstad staat zelfs op nummer 1 in de top 10 van veganistische steden in Europa. Maar wat doe je als je met vrienden uit eten wil die niet vegan zijn of spontaan beslist ergens een hapje te gaan eten met collega’s? Hoe je dat overleeft is eigenlijk een makkie!

Na de borrel

Daar zit je dan, na een borrel op je werk hebben jullie besloten snel nog het weekend in te luiden in een tentje naast de kroeg. Zo’n bistro, zo’n ouderwetse. Waar ze nog nooit van vegan gehoord hebben. En je hebt toch wel honger na die borrel (waar ze uiteraard alleen maar noten en olijven voor je hadden). Maak er een avontuur van om je avondhap samen te stellen en er ook nog eens van te genieten.

De menukaart

Neem een kijkje op de menukaart en bedenk wat je uit de gerechten kan halen om deze vegan te maken. Vegetarische spaghetti + geraspte kaas – de kaas= een prima veganistische hap. Laat eventueel nog wat extra tomaten toevoegen en klaar ben je. Elk restaurant heeft frietjes. Met ketchup erbij en een lekkere bak sla heb je een overheerlijk maaltje. Maak er een spel van om je eigen gerecht met ingrediënten van de kaart samen te stellen, leuk en verrassend.

veganistisch eten

Tips voor vegans

Vragen staat vrij

Vertel aan de bediening dat je veganistisch bent en vraag desnoods of je aan de keuken kan vragen of zij met je mee willen denken als je niets van je gading op het menu kan vinden. Loop even naar de keuken en bespreek met de kok wat hij of zij in de keuken heeft en voor je kan maken.

Overtuig je vrienden

Is je etentje wel gepland, maar zoeken jullie nog een leuk restaurantje? Neem je vrienden mee in jouw wereld en vertel ze dat veganistisch uit eten gaan ook heerlijk kan zijn. Laat het ze gewoon eens proberen, uit ervaring weet ik: succes gegarandeerd en wie weet maak je wel nieuwe vegan vrienden van ze!

post

Lekker uit eten, ook als vegetariër

Vegetarisch eten, dat gebeurt allang niet meer alleen door geitenwollensokken-types. Vegetarisch eten is ook al heel lang niet meer droog en smakeloos. Steeds meer mensen eten vegetarisch of willen niet elke dag vlees eten. De redenen hiervoor zijn divers. De één doet het voor de eigen gezondheid, de ander om dierenleed te voorkomen en steeds meer mensen eten vegetarisch, omdat het beter is voor klimaat en milieu. Je kunt natuurlijk thuis je vegetarische potje koken, maar als vegetariër of flexitariër wil je natuurlijk ook weleens uit eten.

Vegetarisch restaurant

De meeste restaurants hebben wel een vegetarisch gerecht op de kaart. Ook is het vaak wel mogelijk om een gerecht aan te passen. Durf te vragen. Soms weet de kok je te verrassen en geeft er een creatieve draai aan.
Als vegetariër is het ook weleens fijn om in een volledig vegetarisch restaurant te eten, waarbij alle gerechten vegetarisch zijn. Tegenwoordig is in veel plaatsen wel een vegetarisch restaurant te vinden. Naast vegetarische restaurants, kan je natuurlijk ook kiezen voor veganistische restaurants die helemaal geen dierlijke producten serveren.

Fruit vegetarisch

Met fruit zijn veel toepassingen mogelijk om een gevarieerde vegetarische maaltijd te maken

Keurmerk

Er is ook een keurmerk voor restaurants en andere horecagelegenheden. Restaurants met dit Gastvrij voor Vegetariërs keurmerk hebben minimaal twee vegetarische hoofdgerechten op het menu staan. Deze schotels moeten bereid zijn zonder dierlijke vetten en dierlijke ingrediënten. De eieren die eventueel gebruikt worden, moeten scharreleieren zijn. In een restaurant met zo’n keurmerk ben je dus verzekerd van een goede vegetarische maaltijd.

Food festivals

Food festivals worden steeds populairder in Nederland. Lekker eten in de open lucht in een gezellige, ongedwongen sfeer. Je kunt er vaak nieuwe dingen proeven. Vaak zijn er foodtrucks te vinden die ook vegetarische hapjes aanbieden, maar de vegetarische en veganistische food festivals zijn ook in opkomst. Wat wil je nog meer? Genieten in de buitenlucht van lekker vegetarisch eten.
Ook als vegetariër kan je heerlijk uit eten gaan. Er is volop keuze!

post

Lunchen met vriendinnen: Heb je dit al eens geprobeerd?

Het is waarschijnlijk iets wat je met regelmaat doet: lunchen met vriendinnen. Wellicht ga je altijd naar hetzelfde gezellige eettentje om de hoek. Wij hebben drie alternatieven die je zeker eens moet proberen.

 

Lunchen met vriendinnen

Niets zo gezellig als lekker lunchen met vriendinnen. De ideale manier om gezellig bij te praten onder het genot van lekker eten. Maar na vele jaren gezellig samen lunchen weet je haast niet meer wat te bestellen. Kortom: tijd voor iets nieuws! Wij geven je daarom drie alternatieven hieronder.

 

1. High Tea

Wellicht heb je deze tip al eens gedaan maar ga eens naar een high tea met je vriendinnen. Hoewel we niet zeggen dat mannen er niet naartoe mogen, kunnen we toch wel stellen dat het vooral een vrouwending is. Heerlijk kletsen onder het genot van veel te veel en veel te zoete etenswaren voor de lunch. We love it!

 

2. Lunchen in het donker

Op verschillende locaties in Nederland is het mogelijk in het donker te dineren of lunchen. Zo wordt je lunch ineens een stuk interessanter en actiever. Ga in het donker op zoek naar je broodje carpaccio of probeer eens een kom soep te eten. Hilarische momenten gegarandeerd. Het levert ook meteen interessante gesprekken op met je vriendinnen want je kunt ze zonder gene het hemd van het lijf vragen zonder dat je bang hoeft te zijn voor vreemde blikken. En nadenken over wat je wilt bestellen hoeft ook niet meer, want dat is vaak ook een verrassing.

Picknick

Ook picknicken kan een hele leuke bezigheid zijn

 

3. Picknicken

Waarom zou lunchen met vriendinnen altijd betaald moeten zijn? Je kunt natuurlijk ook samen gaan picknicken. Ga eens naar het stadspark of naar een natuurgebied in de buurt en neem je picknickmandje mee. Veel budgetvriendelijker natuurlijk en ook nog eens veel gezelliger want je kunt zo hard kletsen en lachen als je wilt zonder dat je anderen tot last bent!

post

Lekker koken voor je gasten – zonder ongedierte!

Ongedierte in je restaurant in Leiden aangetroffen? Als je te laat ingrijpt, kan dat zeer vervelende gevolgen hebben voor je bedrijf. De vraag is alleen of je zelf een ongedierteplaag aankan: dit lukt de meeste restauranteigenaren niet. Gelukkig bestaan er professionals die het probleem wél voor je kunnen oplossen!

Is inspectie vooraf noodzakelijk?

Ja, want om tot een gepaste oplossing te komen, moet de expert een goed beeld hebben van de ernst en de omvang van de plaag in je restaurant. Wat gaat hij doen? Hij onderzoekt hoe het ongedierte in het gebouw heeft kunnen geraken en zoekt hun schuilplaatsen op. Hierna kan hij een behandeling voorstellen. Ga je akkoord met zijn plan, dan wordt er zo snel mogelijk aan de oplossing gewerkt.

Met welke middelen kan ongedierte in je restaurant bestreden worden?

Dat hangt af van het soort ongedierte. Muizen en ratten kunnen met gif of met klemmen worden bestreden. Voor insecten zoals vliegen mogen geen elektrische lampen worden ingezet, want dat is onhygiënisch. De vliegen kunnen namelijk boven bereide producten of werkoppervlakken uit elkaar spatten. Heb je last van kakkerlakken? Net als vliegen kunnen die met insecticide bestreden worden.

Hoe lang duurt het voor de beestjes weg zijn?

De duur van de ongediertebestrijding kan per situatie verschillen. Voor zeer ernstige plagen zijn er vaak meerdere behandelingen nodig, soms met tussenpozen van weken of maanden. Ook na de behandeling is het altijd afwachten of de beestjes dit keer echt weg zijn. Bij een wespennest ligt dit weer anders: als het gif eenmaal in het nest is gespoten, duurt het hooguit twee dagen voor alle wespen dood zijn. Prettig om te weten, zeker als je klanten niet meer op je terras durven te zitten

plaagdierbeheersingsplan

plaagdierbeheersingsplan opstellen

Ik heb vaak last van ongedierte in mijn restaurant. Waar kan dat aan liggen?

Gebrek aan hygiëne is de meest voorkomende oorzaak voor ongedierte in je restaurant. Kakkerlakken komen bijvoorbeeld graag af op vetresten: als je keuken vettig is, dan kun je zonder meer een plaag verwachten. Bij een muizen- of rattenplaag komen de beestjes af op zowel bereid als onbereid voedsel. Je treft ze dan aan in je voorraadkasten of ze rennen brutaal door de keuken. Op tijd je afval laten afvoeren en regelmatig de keuken poetsen kan al een hoop leed voorkomen!

Waar vind ik een expert die me kan helpen?

Op www.beestjeskwijt.nl vind je snel en eenvoudig een ongediertebestrijder uit je eigen regio/ Je gaat naar de website, vult je postcode of woonplaats in en je kunt hem meteen bellen. Je mag ook het contactformulier gebruiken als je een afspraak wilt maken. De expert voor Leiden en omgeving helpt je graag met advies en bestrijding en kan nieuwe plagen op effectieve manieren voorkomen.

 

post

Eten in de zomer: licht & verkoelend!

Op een warme zomerdag heb je weinig trek in zware maaltijden. Op een zwoele zomeravond zit je het liefst in de tuin bij de barbecue. Urenlang tafelen en gezellig bijkletsen met je familie of vrienden. Met als afsluiter een ijskoud ijsje. Maar je hebt niet elke avond tijd voor een uitgebreide barbecue. Wanneer je laat uit je werk komt wil je het liefst iets makkelijks eten. En je moet natuurlijk ook ‘s ochtends en tussen de middag wel iets eten. Hieronder vind je een aantal tips voor lekkere zomerse ontbijtjes, lunches en makkelijke avondmaaltijden.

Gezond zomers ontbijten

In de zomerperiode kun je bijna alle soorten fruit krijgen die je maar kunt bedenken. Van zoete kersen tot frisse meloenen, er is voor ieder wat wils. Met al dat fruit kun je verschillende gezonde ontbijtjes maken. Yoghurt met mango, een smoothie met verse bramen, bananenpannenkoekjes of de klassieker: beschuit met aardbeien. Na zo’n zomers ontbijt ben je klaar voor een warme dag.

Zomerse gerechten zijn licht en lekker

Hittebestendige lunch

Of je nu thuis of op je werk bezig bent, rond lunchtijd begint je maag weer te rammelen. Op een hete zomerdag is een verkoelende lunch een must. Een knapperige pastasalade maak je gemakkelijk van tevoren klaar in de koele ochtenduren. Of neem een salade mee naar je werk met tomaatjes, komkommer en geitenkaas. Als je wilt afkoelen, is het ook een idee om wat soep op te warmen. Na zo’n warm gerecht gaat je lichaam namelijk extra warmte afgeven aan de omgeving, zodat de lichaamstemperatuur daalt. Bovendien is het een lekkere lichte middagmaaltijd.

Snel zomeravondmaal

Na een lange dag op het werk of aan het strand heb je geen zin meer om uitgebreid te gaan koken. Maar met een pot curry staat er zo een maaltijd op tafel. Pittig eten zorgt ook voor verkoeling op warme dagen. Net als na het eten van soep geeft je lichaam na een pittige maaltijd meer warmte af aan de omgeving. Een knapperig gebakken visje met salade en gebakken aardappels is ook gezond. En wat dacht je van een versbelegde pizza met een kant-en-klare bodem uit de supermarkt?

post

Lekker uit eten

Lekker uit eten met vrienden om je sociale contacten te onderhouden of even “quality time” met je partner of dierbaren. Uit eten om een zakelijke deal te bespreken. Lekker uit eten om, niet zelf te hoeven koken. Of gewoon omdat je er zin in hebt. Uit eten met de kinderen. Maar waar kan je in Nederland lekker uit eten? Inmiddels is ons land rijk aan diverse culturen op het gebied van eten.

De Franse keuken

Eén van de meest bekende en oudste soort menu kaart is die van de Franse keuken. Zeer gewaardeerd en rijk aan een lange traditie. De kwaliteit en de veelzijdigheid staan centraal in deze wereld beroemde keuken.
Van Franse uiensoep als voorgerecht tot boeuf bourguignon, als hoofgerecht met al afsluiting een heerlijke dame blanche.

Italiaans

De Italiaanse keuken is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Verse pasta met een heerlijke saus met verse basilicum. Wat is heerlijk idee om vanavond lekker uit eten te gaan met de kinderen. Kinderen houden ontzettend veel van pizza! Vaak zijn er speciale kinderpizza’s aanwezig die een slag kleiner zijn dan het gangbare formaat pizza.

Lekker uiteten? Probeer eens sushi

Japans

De sushi restaurant zijn de laatste jaren erg in trek om heerlijk uit eten te gaan. De Japanse keuken uit zich voornamelijk in de manier waarop gerechten geserveerd worden.
Visgerechten of teriyaki met rijst worden vaak tijdens het diner gegeten. Soep is in de Japanse keuken geen voorgerecht en deze kan tijdens het eten of zelfs aan het einde van het hoofdgerecht gegeten worden.

Mexicaans

Lekker uit eten bij een Mexicaans restaurant. De Mexicaanse keuken is een mix van de Spaanse keuken en de Azteekse keuken. Pittig is het eerste wat in je opkomt als je lekker uit eten gaat bij de Mexicaan. Mais is een onmisbaar ingrediënt en dit vindt je in verschillende gerechten terug. Maismeel wordt gebruikt voor tortilla’s en taco’s. De tortilla wordt gevuld met vlees, vis of kip met uitjes en koriander. Groene en rode salsa zijn onderdeel van de maaltijd.