post

Het wordt gezegd dat een echte kenner in één slok kan vertellen van welke druif de wijn gemaakt is, uit welk land en zelfs van welke wijngaard de wijn komt. Boter, cacao, chocolade, fruitig, karamel en vanille zijn veel gebruikte termen om de wijn te onderscheiden. Vaak gebruiken wijnkenners een heel spectrum aan termen en omschrijvingen om duidelijk te maken waar de wijn naar smaakt en geurt. Wanneer u bij het wijn kopen deze termen niet paraat heeft, geen nood! Maak gebruik van onderstaande tip bij het kopen van een goede wijn of vraag advies bij uw vakhandel of online zoals bij wijnservice.nl.

Kies gebaseerd op het etiket.

Kijk op het label van de wijn die u wilt kopen. Onze indruk van de wijnen die we drinken wordt beïnvloed door wat we denken van het label. Vaak staat er in ieder geval op het achterlabel een beschrijving van de smaak. Ook de druivensoort en het land zegt al veel over smaak. Zo zijn de eenvoudige Merlot wijnen doorgaans altijd zacht en fruitig en zijn bijvoorbeeld de Syrah wijnen altijd kruidig en stevig van smaak. Ook het alcoholpercentage vertelt u iets over de kracht van de wijn bij het wijn kopen.

Kies een budget voor het wijn kopen

Ga je wijn kopen? Besteed dan € 15- € 30 per fles. Het is onwaarschijnlijk dat je iets koopt dat totaal ondrinkbaar is. Een echte expert kan waarschijnlijk een fantastische goedkopere wijn kopen maar met dit budget zit u altijd safe. Er is niets zo persoonlijk als wijn zeg ik altijd als mensen wijn kopen. Onthoud daarom welke wijn u lekker vindt. Weet u het wijnhuis niet meer? Onthoudt dan de druivensoort, prijs en land. Vraag de vakman bij de wijn om hulp. Ongeacht wat zijn smaak zijn, zal hij u een kunnen helpen bij uw keuze voor de wijn. Ook kan hij u een en ander vertellen of de achtergronden van het wijnhuis bij het wijn kopen. Ook online shops kunnen u vaak goed adviseren. Wijnservice.nl helpt u graag bij het maken van uw keuze.

Decanteren

Het is altijd aan te raden de wijn te laten ‘ademen’. Dat kan door de fles minimaal een half uur voor het drinken te openen of door de wijn te decanteren. Dit komt de smaak van de wijn ten goede. Wijn wordt zachter en zuren verdwijnen wat meer naar de achtergrond.

Drink de wijn op de juiste temperatuur.

Op het etiket van de wijn staat bijna altijd wat de optimale serveertemperatuur is. Staat dat niet op het etiket bij het wijn kopen, vraag dan de vakman naar de beste temperatuur. Doorgaans geldt: rode wijn op kamertemperatuur en witte wijn tussen de 10 en 14 graden. Drink witte wijn niet direct uit de koelkast. Dan is de temperatuur veel te laag. De smaak van de wijn verdwijnt dan omdat uw smaakpapillen “bevriezen” bij een temperatuur van rond de 6 graden.